Persberichten

Eindklant / 02.06.2023

Mesh-WiFi: wat houdt het precies in?

Mesh-WiFi: wat houdt het precies in?

WiFi vormt al vele jaren een centraal onderdeel van ons dagelijkse leven thuis. Van tablets tot slimme tv's en robotstofzuigers: steeds meer apparaten zijn afhankelijk van een stabiele internetverbinding. Toch is juist deze verbinding in veel huishoudens wankel, omdat er met elk nieuw WiFi-slurpend apparaat meer druk op het internet komt te liggen. Een van de meest moderne oplossingen om het netwerk stevig te houden, heet mesh-WiFi – maar wat houdt dat eigenlijk in?

Mesh-WiFi: de oplossing voor alledaagse problemen

Een WiFi-router plus misschien één of twee later aangeschafte repeaters, die min of meer goed samenwerken. Dat is zo ongeveer hoe de WiFi-setup er in veel huishoudens uitziet. Binnen deze opstelling doen zich echter vaak problemen voor: videostreams vertragen, verbindingen vallen weg tijdens het online vergaderen en webpagina’s laden als stroop. Deze problemen worden veroorzaakt door een WiFi-dekking die onvoldoende is of door slecht gecoördineerde WiFi access points.

Mesh-WiFi vormt de oplossing voor deze twee problemen. Deze term verwijst naar geavanceerde WiFi-thuisnetwerken die verschillende toegangspunten samenknopen tot een hecht WiFi-netwerk, waardoor een aanzienlijk betere dekking mogelijk is en de overdracht van data beter verloopt.

Sterkere WiFi

In eerste instantie klinkt het concept van mesh-WiFi misschien technisch wat ingewikkeld. Maar eigenlijk zijn apparaten die mesh-netwerken opzetten, zoals het Magic WiFi-systeem of de repeaters van devolo, vaak heel gebruiksvriendelijk en eenvoudig te bedienen, omdat bijna alles automatisch verloopt. Dat begint al bij de installatie. Neem de devolo Magic als voorbeeld: nadat de WPS-knoppen op de router en de devolo Magic zijn ingedrukt, synchroniseren de access points zichzelf zodat alle access points dezelfde WiFi-naam en hetzelfde wachtwoord krijgen. Binnen no time heb je dus een sterker thuisnetwerk dat simpel te bedienen is met de praktische Home Network-app. Dit slim samenhangende netwerk zorgt voor een betere online ervaring.

Het gemak van mesh

Als je de geavanceerde mesh-WiFi van devolo gebruikt, genieten je apparaten op verschillende manieren van meer stabiliteit en snelheid.

Access point steering en client steering zorgen voor de soepele verbinding. De afzonderlijke access points die samenwerken binnen het mesh-netwerk verzekeren dat apparaten altijd verbonden zijn met de sterkste hotspot in hun buurt. Als je je bijvoorbeeld tijdens een videogesprek door je huis beweegt, schakelt het mesh-netwerk je WiFi-verbinding moeiteloos en zonder haperingen steeds over naar de beste hotspot.

Band steering geeft een boost aan de prestaties van het thuisnetwerk. Dit doet het aan de hand van volledig automatisch schakelen van dataverbindingen tussen de 2,4 GHz- en 5 GHz-frequentiebanden – afhankelijk van welke band het meest geschikt is.

Airtime fairness zorgt als ‘verkeerscentrale’ voor een optimale snelheid op de datasnelweg. Mesh-WiFi bereikt dit door snelle apparaten meer zendtijd (airtime) te geven. Normaal gesproken vertragen langzame apparaten en minder belangrijke toepassingen de datatransmissie, maar met airtime fairness is dit verleden tijd.

devolo’s portfolio

Voor kleine flats en voor het verbeteren van de WiFi-prestaties op één verdieping, zijn er de devolo WiFi 6 Repeater 3000 (99,90 euro) en de devolo WiFi 6 Repeater 5400 (149,90 euro). Deze WiFi-repeaters vergroten het bereik van het bestaande draadloze netwerk. Met hun hoge transmissiesnelheden, geavanceerde mesh-functionaliteit en eenvoudige installatie met één druk op de knop verbeteren ze het online leven thuis aanzienlijk.

Voor grote flats en huizen, en om het signaal over meerdere verdiepingen te verbeteren, is de devolo Magic WiFi-productlijn een aanrader. Deze omvat handige adapters die werken terwijl ze in het stopcontact zitten en gebruik maken van de bestaande elektrische bedrading in huis om met elkaar te communiceren. Het grote voordeel van deze Powerline-oplossing is dat muren en plafonds vormen niet langer een barrière omdat het netwerk via permanente bedrading loopt – zonder de kosten of moeite van het aanleggen van Ethernet-kabels. Een Starter Kit van de devolo Magic 1 WiFi mini is al verkrijgbaar voor 99,90 euro.