Wat is WiFi 6?

 

De huidige WiFi-standaard 802.11ax – kortweg WiFi 6 – zorgt voor verbeteringen op het gebied van snelheid, efficiëntie en veiligheid. Vooral op plekken met een hoge netwerkbelasting belooft de nieuwe generatie snellere WiFi voor een groter aantal tegelijktijdig aangesloten apparaten. De theoretisch mogelijke maximumsnelheid stijgt hiermee tot 9,6 Gbps – met vertraging in de data overdracht.

Das WiFi-6-Icon von devolo in Grün.

Wat zijn de voordelen ten opzichte van WiFi 5?

 

De sprong van WiFi 5 (802.11ac) naar WiFi 6 (802.11ax) verhoogt de surfsnelheid. Terwijl de oude ac-standaard snel zijn grenzen bereikt wanneer deze met veel clients wordt gebruikt, is WiFi 6 veel vriendelijker voor multitasking en efficiënter. Bovendien is de nieuwe vorm veiliger en energiezuiniger.

Wist je dat? Met Magic 2 WiFi 6 verspreid je de kracht van de nieuwe WiFi-standaard naar het hele huis.

Efficiënter op de datasnelweg – met OFDMA

Pc’s en laptops hebben hoge pieksnelheden nodig voor downloads; smartphones, tablets en smart tv’s hebben een stabiele verbinding nodig voor streamen. En dan zijn er ook nog huishoudelijke apparaten die steeds weer kleine datapakketjes willen versturen. WiFi-kanalen zijn tegenwoordig een schaars goed – en moeten efficiënt worden gebruikt. Eerdere WiFi-technologie levert deze gegevenspakketten van verschillende grootte één voor één.

WiFi 6 niet: de huidige standaard is volledig gewijd aan efficiëntie – en combineert dankzij OFDMA (Orthogonal Frequency Division Multiple Access) zoveel mogelijk pakketten per verzending. Het resultaat: de videovergadering loopt niet vast doordat er tegelijkertijd wordt gedownload. En dat WhatsApp-bericht wordt gewoon verstuurd tijdens het Netflixen.

Meer functies en voordelen van WiFi 6

Eine Illustration, die die Versorgung mehrerer Endgeräte mit schnellem WLAN darstellt.

Prestaties en multitasking


WiFi 6 maakt gebruik van frequenties in het 2,4- en 5-Gigahertz-bereik, verbeterde Multi-User MIMO en een hogere modulatiedichtheid per datapakket (QAM-1024). De 5-GHz-band zendt nu uit met een kanaalbreedte van 160 Megahertz.

 

In gewone taal betekent dit dat uw WiFi flexibeler en sneller is en gelijktijdig gebruik van data-intensieve toepassingen als videovergaderingen in hoge kwaliteit mogelijk maakt.

Eine Illustration, die das WiFi-6-Feature Target Wake Time anhand mehrerer Smartphones mit unterschiedlichem Akkustand darstellt.

Energie-efficiënt


WiFi 6 zorgt voor slimmer beheer van datastromen – en vermindert dankzij TWT (Target Wake Time) ook het stroomverbruik van aangesloten apparaten. Deze schakelen over naar stand-by-modus wanneer ze niet met WiFi communiceren.

 

U hoeft de accu van uw smartphone niet meer zo vaak op te laden. En ook IoT-apparaten in huis, die vaak geen langdurige WiFi-verbinding nodig hebben, werken op deze manier veel efficiënter.

Eine Illustration, die das WiFi-6-Feature BSS-Coloring anhand farblicher Kreise darstellt.

Conflictvermijding


In overbelaste WiFi-omgevingen, zoals flatgebouwen, kunnen routers en access points elkaar in de weg zitten. Overlappende signalen vertragen de dataoverdracht en storen de WiFi.

 

WiFi 6 maakt gebruik van BSS-kleuring en vermijdt zo conflicten met naburige netwerken. Hierdoor komen vertragingen en onderbrekingen van de verbinding veel minder vaak voor.

Eine Illustration, die den in WiFi 6 genutzten Sicherheitsstandard WPA3 symbolisch darstellt.

Gegevensbeveiliging


WiFi maakt gebruik van het WPA3-beveiligingsprotocol om de draadloze verbinding te versleutelen.

 

De encryptiestandaard maakt gerichte aanvallen op zwakke wachtwoorden bijna onmogelijk en beschermt uw netwerkapparaten tegen schadelijke invloeden van buitenaf.

Welke apparaten ondersteunen WiFi 6?


Er zijn inmiddels tal van netwerkapparaten die WiFi 6 ondersteunen, waaronder Apple smartphones vanaf het iPhone 11-model en Samsung-telefoons vanaf de Galaxy S10. Merken als Huawei, OnePlus, Motorola en meer hebben de ax-standaard ook al geïnstalleerd.

 

De PlayStation 5 is de eerste thuisconsole die WiFi 6 biedt. Intel maakt gebruik van de standaard sinds de negende generatie desktopprocessoren. Talrijke bekende laptopfabrikanten, zoals Asus, Dell en HP bieden inmiddels ondersteuning voor WiFi 6. Veel laptops en pc’s zijn echter ook eenvoudig achteraf uit te rusten met de ax-standaard.

Eine Hand hält ein weißes Smartphone, auf dem ein grünes WiFi-6-Icon abgebildet ist.

WiFi 6 en achterwaartse compatibiliteit


Gebruikt u nog veel netwerkapparaten die uitzenden met WiFi 4 of WiFi 5? Geen probleem, want WiFi 6 biedt brede (achterwaartse) compatibiliteit. U kunt uw WiFi dus nu al upgraden en uw smartphones, consoles en IoT-apparaten probleemloos blijven gebruiken.

 

U profiteert dan niet van het snelheidsvoordeel van WiFi 6 bij de dataoverdracht, maar zelfs oudere apparaten profiteren van nieuwe functies als TWT (Target Wake Time) en WPA3. Dit betekent dat WiFi 6 uw thuisnetwerk nu al efficiënter, energiezuiniger en veiliger maakt.

history of wifi standards from wifi 1 to wifi 6

Checklist: de voordelen van WiFi 6 in een oogopslag

 

 • Hogere WiFi-snelheden tot 9,6 Gbps
   
 • Stabiel netwerk – ook bij veel gelijktijdig actieve apparaten
   
 • Veel meer efficiëntie dankzij OFDMA, MU-MIMO etc.
   
 • Langere levensduur van batterijen van netwerkapparaten
   
 • Verbeterde beveiliging dankzij versleutelingsstandaard WPA3

Nieuw: de eerste Powerline-adapter met WiFi 6

​​​​​​

 • 50 procent meer WiFi-prestaties dan welke WiFi 5-Powerline-adapter dan ook: tot 1.800 Mbps! De nieuwe technologie van de Magic 2 WiFi 6 voorziet uw mobiele apparaten met een bijzonder sterk WiFi-signaal.
 • Extra sterk voor veel gebruikers: WiFi voor iedereen, tegelijkertijd en in het hele huis – door efficiënt gebruik van het frequentiespectrum.
 • Flexibel gebruik van kanalen en verhoogde efficiëntie dankzij OFDMA.
 • Altijd goed verbonden – dankzij Airtime Fairness, AP-Steering, Fast Roaming en Band Steering.
 • Adapter-set voor het opzetten van uw Magic Powerline-netwerk met twee adapters (LAN en WiFi).

Meer lezen over WiFi- en Powerline-technologieën?
Ga naar onze technologie-overzichtspagina voor meer informatie.

 

Naar technologieoverzicht